1 października rozpoczęła się II Transza szkoleniowa projektu SMAKI EUROPY. Uczestnicy zostali podzieleni na grupy szkoleniowe:
  • Amator nowych smaków - 4 grupy
  • Kucharz małej gastronomii - 2 grupy
  • Specjalista nowych trendów w kuchni - 3 grupy
W sumie w projekcie bierze udział 107 osób. Do pobrania harmonogramy zajęć edukacyjnych:
  1. Harmonogram - AMATOR GR 1

  2. Harmonogram - AMATOR GR 2

  3. Harmonogram - AMATOR GR 3

  4. Harmonogram - AMATOR GR 4

  5. Harmonogram - KUCHARZ GR 1

  6. Harmonogram - KUCHARZ GR 2

  7. Harmonogram - SPECJALISTA GR 1

  8. Harmonogram - SPECJALISTA GR 2

  9. Harmonogram - SPECJALISTA GR 3

 

Cynaderki w sherry


Składniki:
- 1 nerka cielęca
- 10 dag tłuszczu (pół na pół oliwy i masła)
- 1 kromka ziarnistego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki sherry
- natka
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 gałązki bazylii
- sól
- pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:
Nerkę umyj, usuń nadmiar tłuszczu i ostrym nożem pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć na 2 minuty do osolonej wrzącej wody, osącz. Na patelni rozgrzej tłuszcz, przyrumień na nim 1 ząbek czosnku, kromkę chleba i 4 plasterki cynaderek. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj na gładką masę. Ponownie rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż na nim pozostałe cynaderki wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżeczką posiekanej natki. Kiedy się przyrumienią, wlej sherry, dodaj zmiksowaną masę i dopiero wtedy posól. Podlej filiżanką wody, wsyp mąkę kukurydzianą, przypraw do smaku pieprzem. Duś na małym ogniu, póki sos nie zgęstnieje. Przełóż na talerze, posyp resztą natki. Podawaj z sosem z awokado i sosem pomidorowym.
 
                                 © 2009 by VEXCOR
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejska z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.