Porad psychologiczno-pedagogicznych udziela:

   mgr Beata Matyja - dyżury w Biurze Projektu w poniedziałki w godzinach 15.30 - 18.30

   Do pobrania ankieta rekrutacyjna projektu.

Biuro projektu "Smaki Europy" czynne:

   codziennie od godz 7:00 do 20:00
   w soboty od godz. 8:00 do 16:00
   tel./fax 32 244 38 10, 32 248 73 80
   tel. kom. 609 440 676
   email: smakieuropy@ckprsl.pl

Informacji udzielają:

   Violetta Swęd-Majchrzak - pracownik Biura Projektu
   Natalia Pałyga - pracownik Biura Projektu

Adres:

   Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
   ul. Gen.J.Hallera 6
   41-709 Ruda Śląska
 

Krem karmelowy


Składniki:
- 1/2 l mleka
- 6 jaj
- 12 łyżek cukru
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki wody

Sposób przyrządzania:
Mleko podgrzewamy wraz z przekrojoną laską wanilii. Rozbijamy mikserem całe jaja z 6 łyżkami cukru, a gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy powoli gorące mleko. W garnuszku z grubym dnem robimy karmel: wsypujemy cukier i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Gdy zrobi się brązowy, dodajemy 4 łyżeczki wody i nadal mieszamy, aż do uzyskania jednolitego płynu. Karmel rozlewamy do żaroodpornych miseczek, a na wierzch masę z mleka i jaj. Miseczki wstawiamy do płaskiego naczynia z wodą i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 30 min w temp. 180°C (możemy sprawdzić, czy krem jest upieczony, nakłuwając go nożem - gdy na nożu nie zostają już ślady kremu, to znaczy, że jest gotowy). Krem podajemy schłodzony - w miseczkach lub wyjęty i odwrócony - na talerzykach
 
                                 © 2009 by VEXCOR
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.