Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej posiada duże doświadczenie zarówno w tworzeniu jak i w realizacji projektów finansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Jesteśmy, między innymi, autorami, a także realizatorami projektu PRZEZ KUCHNIĘ DO EUROPY realizowanego w ramach działania 2.1 ZPORR, polegającego na kształceniu osób pracujących, chcących uzyskać umiejętności zawodowe kucharza lub kuchmistrza. Projekt był realizowany od listopada 2005 do kwietnia 2007 roku. Wzięło w nim udział ok. 250 uczestników. Cieszył się ogromnym zainteresowaniem, był bardzo wysoko oceniany zarówno przez uczestników jak i przez Instytucję Wdrażającą, którą był Wojewódzki Urząd Pracy w Katowicach.

 

Tort hiszpański


Składniki:
Spód:
- 30 dag okrągłych biszkoptów
- 1.5 szklanki mleka
Warstwa bakaliowa:
- 1/2 szklanki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- po 3/4 szklanki rodzynek i posiekanych orzechów
Krem:
- 20 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Wierzch:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder

Sposób wykonania:
Zrób białą zasmażkę z mąki i połowy masła. Rozprowadź ją zimnym mlekiem, wymieszaj, aby nie było grudek, dodaj cukier. Mieszając, zagotuj i ostudź. Utrzyj resztę masła na puch. Dodawaj na przemian biały sos, żółtka i cukier waniliowy. Rodzynki sparz i posiekaj. Biszkopty maczaj w mleku, układaj na talerzu jeden obok drugiego. Gdy cały talerz będzie pokryty ciastkami, posmaruj kremem waniliowym i posyp częścią bakalii. Potem ułóż kolejną warstwę biszkoptów maczanych w mleku, przykryj kremem i posyp bakaliami. Czynności powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Każda kolejna warstwa biszkoptów powinna mieć mniejszą średnicę, aby tort utworzył stożek. Posmaruj śmietaną ubitą z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Tort wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
 
                                 © 2009 by VEXCOR
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejska z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.