CKPiDZ powstało 1 września 2008 z połączenia CKP i ODiDZ, jest kontynuatorem wszystkich działań CKP, jako zespół placówek oświatowych realizujący zadania z zakresu praktycznego przygotowania młodzieży i dorosłych do zawodu. CKP utworzono 1 stycznia 2001 na bazie warsztatów szkolnych zespołów szkół z Rudy Śląskiej. Kształcenie odbywa się w formie szkolnej i pozaszkolnej ma charakter kursów doszkalających, kwalifikacyjnych i przekwalifikujących. W roku szk. 2007/08 CKPiDZ wykształciło 1209 uczniów m.in.54 kucharzy małej gastronomii.    W skład CKPiDZ wchodzą 2 warsztaty gastronomiczne znajdujące się w Rudzie Śląskiej na ul. Oświęcimskiej 90 i Glinianej 2.

   Warsztaty wyposażono w odpowiednią ilość stanowisk i środki audiowizualne. Pomieszczenia spełniają wszystkie niezbędne wymagania. W skład każdego z warsztatów gastronomicznych wchodzą: kuchnia gorąca, jadalnia, pomieszczenia do obróbki wstępnej, potraw mącznych, przygotowania potraw, magazyny, chłodnie, biura, szatnie, łaźnie i toalety.

   Posiadamy sprzęt, urządzenia i maszyny niezbędne do realizacji procesów technologicznych wykonywanych w trakcie zajęć praktycznych. Są sprawne i pod stałą kontrolą serwisanta. Koło każdej z nich znajduje się instrukcja obsługi i BHP. Pracownie wyposażono w zastawy i bieliznę stołową, co umożliwia prezentację potraw. Kadra pedagogiczna składa się z nauczycieli i ekspertów, posiadających wyższe wykształcenie z zakresu gastronomii.

Dodatkowe informacje zjada Państwo na stronie http://www.ckprsl.pl

 

Zupa czosnkowa


Składniki:
- 1 główka czosnku
- 2 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól

Sposób przyrządzania:
Czosnek posiekaj. Pokrusz chleb. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij czosnek. Wsyp okruchy chleba, przyrumień je, cały czas lekko mieszając. Wsyp słodką paprykę, wlej gorący bulion, gotuj 30 minut na małym ogniu. Jajka roztrzep widelcem, połącz z małą ilością zupy i wlej do garnka, energicznie mieszając. Zdejmij z ognia, zanim zupa się zagotuje. Przypraw do smaku solą i ostrą papryką, a przed podaniem posyp natką.
 
                                 © 2009 by VEXCOR
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejska z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.