I Transza szkoleniowa projeku SMAKI EUROPY zakończona!


   W okresie od 1 lutego 2010 roku do 28 czerwca 2010 r. w ramach projektu "Smaki Europy" przeszkolonych zostało 109 osób, na trzech poziomach zaawansowania:
  • Amator nowych smaków - 36 osób (3 grupy szkoleniowe)
  • Kucharz żywienia zbiorowego - 37 osób (3 grupy szkoleniowe)
  • Specjalista nowych trendów w kuchni - 36 osób (3 grupy szkoleniowe)
   Zajęcia teoretyczne i praktyczne odbywały się w dni powszednie w trybie popołudniowym, od godziny 16:00 do godziny 21:00 oraz w soboty w godzinach porannych i popołudniowych. Beneficjenci po zakończeniu szkolenia przystąpili do zdawania egzaminów wewnętrznych, a następnie otrzymali zaświadczenie o ukończeniu kursu, zaświadczenie potwierdzające posiadanie kwalifikacji zawodowych i certyfikat projektu.
   Część uczestników przystąpiła również do egzaminów przed Państwową Komisją Egzaminacyjną . Egzamin na tytuł zawodowy mistrza kucharz małej gastronomii składał się z części teoretycznej i praktycznej. Do egzaminu przystąpiły 33 osoby. Beneficjenci zostali podzieleni na 5 grup egzaminacyjnych (3 grupy po siedem osób i 2 grupy sześcioosobowe). Część teoretyczna była wspólna dla wszystkich uczestników i odbyła się 28 czerwca 2010 o godz. 16:00. Część praktyczna odbywała się od 7 lipca do 10 lipca 2010 roku oraz 12 lipca 2010 roku. 33 osoby zdały część teoretyczną, a 32 osoby zaliczyły część praktyczną. Tytuł mistrza w zawodzie kucharz małej gastronomii otrzymały 32 osoby.
   Egzamin na tytuł zawodowy kucharz małej gastronomii składał się z części teoretycznej i praktycznej. Do egzaminu przystąpiły 33 osoby. Beneficjenci zostali podzieleni na 6 grup egzaminacyjnych (4 grupy po 6 osób, 1 grupa 4 osobowa i 1 grupa po 5 osobowa). Cześć teoretyczna była wspólna dla wszystkich uczestników i odbyła się 28 czerwca 2010 o godz. 16:00. Część praktyczna odbywała się od 30 czerwca do 3 lipca 2010 roku oraz 5 lipca 2010 roku. 33 osoby zdały część teoretyczną, a 32 osoby zaliczyło część praktyczną. Tytuł zawodowy w zawodzie kucharz małej gastronomii otrzymały 32 osoby.
 

Cynaderki w sherry


Składniki:
- 1 nerka cielęca
- 10 dag tłuszczu (pół na pół oliwy i masła)
- 1 kromka ziarnistego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki sherry
- natka
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 gałązki bazylii
- sól
- pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:
Nerkę umyj, usuń nadmiar tłuszczu i ostrym nożem pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć na 2 minuty do osolonej wrzącej wody, osącz. Na patelni rozgrzej tłuszcz, przyrumień na nim 1 ząbek czosnku, kromkę chleba i 4 plasterki cynaderek. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj na gładką masę. Ponownie rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż na nim pozostałe cynaderki wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżeczką posiekanej natki. Kiedy się przyrumienią, wlej sherry, dodaj zmiksowaną masę i dopiero wtedy posól. Podlej filiżanką wody, wsyp mąkę kukurydzianą, przypraw do smaku pieprzem. Duś na małym ogniu, póki sos nie zgęstnieje. Przełóż na talerze, posyp resztą natki. Podawaj z sosem z awokado i sosem pomidorowym.
 
                                 © 2009 by VEXCOR
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejska z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.