Warsztat Gastronomiczny powstał 1 stycznia 2001 roku wraz z utworzeniem Centrum Kształcenia Praktycznego w Rudzie Śląskiej. Warsztat mieści się w dwóch lokalizacjach:
W zajęciach uczestniczy młodzież kształcąca się na poziomie:
Uczniów kształci kadra dydaktyczna posiadająca wyższe kierunkowe wykształcenie obejmujące, m.in. gastronomię, hotelarstwo, dietetykę oraz suplementację. Nasi nauczyciele posiadają kwalifikacje i uprawnienia do nauczania osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz autyzmem. Ponadto nauczyciele regularnie odbywają różnego rodzaju szkolenia z zakresu gastronomii, cukiernictwa piekarnictwa oraz sztuki barmańskiej. Nasza kadra dydaktyczna to również czynni egzaminatorzy z zakresu nauczanych przedmiotów.
W ramach prowadzonych zajęć praktycznych nasi uczniowie wraz z nauczycielami biorą udział w licznych konkursach gastronomicznych, gdzie zajmują czołowe lokaty. Organizujemy imprezy okolicznościowe dla osób prywatnych jak i instytucji. Od kilku lat pomagamy wraz z młodzieżą w przygotowaniu wigilii organizowanej przez Miasto Ruda Śląska która odbywa się w okresie świątecznym na placu przed Urzędem Miasta.
Podczas zajęć praktycznych uczniowie przygotowują różnorodne dania dostępne w naszej stołówce dla uczniów III Liceum Ogólnokształcącego nr 3 im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej, Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej oraz osób zainteresowanych.
Młodzież odbywająca zajęcia praktyczne wykonuję szereg ciast i ciasteczek, dań garmażeryjnych, sałatek, zapiekanek, cebularzy oraz pizzy. Wykonane wyroby dostępne są w sklepiku szkolnym Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej.
Centrum Kształcenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
Warsztat Gastronomiczny
Biuro warsztatu
ul. Gliniana 2,
41-711 Ruda Śląska
(32) 340-74-24
gastronomiczny-gliniana@ckz-ruda.pl
Biuro warsztatu
ul. Oświęcimska 90,
41-707 Ruda Śląska
(32) 243-75-70
gastronomiczny-oswiecimska@ckz-ruda.pl
Kierownik warsztatu: Krzysztof Ratka
(32) 340-74-24
W każdej lokalizacji Warsztatu Gastronomicznego można wyróżnić szereg pracowni, pomieszczeń gospodarczych, magazynowych oraz socjalnych, w skład których wchodzą:
Pracownia gastronomiczna jest jednym z najlepiej wyposażonych pomieszczeń na warsztacie gastronomicznych. Znajduje się tam siedem niezależnych stanowisk pracy do sporządzania potraw i napojów, każdy uczeń ma do dyspozycji swój piec wraz z piekarnikiem jak również piec konwekcyjno-parowy na stanowisku ogólnodostępnym. W pracowni odbywają się symulacje egzaminów zawodowych oraz szkolenia barmańskie jak i baristyczne.
Pomieszczenie te zwane inaczej obieralnią warzyw i owoców służy do przygotowania surowca do dalszej obróbki. Polegającym na sortowaniu, myciu, obieraniu oraz płukaniu produktu. Wyposażone jest w płuczko-obieraczkę oraz drobny sprzęt produkcyjny.
W pomieszczeniu tym znajduje się niezbędny sprzęt, którym przygotowujemy mięso lub ryby do dalszej produkcji.
Pomieszczenie te zwane inaczej cukiernią jest przeznaczone do sporządzania wszelkich potraw mącznych typu makarony, ciasta, ciasteczka, torty itp.
Kuchnia właściwa, zwana też niekiedy „gorącą”, jest pod względem funkcji centralnym punktem zaplecza gastronomicznego. Powiązana z kuchnią zimną (przygotowalnią czystą), deserownią oraz z rozdzielnią kelnerską umożliwia sprawne funkcjonowanie całości. Kuchnia gorąca jest to miejsce w której surowce, półprodukty lub produkty poddaje się obróbce termicznej (cieplnej).
Stołówka zwana inaczej salą konsumencką jest pomieszczeniem do spożywania przez gości wykonanych potraw oraz zestawów obiadowych. Ponad to w salach konsumenckich organizowane są różnego rodzaju przyjęcia okolicznościowe, szkolenia i konferencje. Na stołówce mieszczącej się przy ulicy Glinianej 2 można rozlokować 70 osób, natomiast stołówka znajdująca się przy ulicy Oświęcimskiej 90 pomieści aż 150 osób.
Ekspedycja jest miejscem w którym wydawane są gotowe potrawy lub zestawy obiadowe. Ekspedycja jest bezpośrednio połączona z salą konsumencką jak również zmywalnią naczyń stołowych, która jest oddzielona szafa przelotową do przechowywania naczyń stołowych. Jednym z podstawowych urządzeń znajdujących się w ekspedycji jest bemar służący do utrzymywania prawidłowej temperatury sporządzonych potraw.
Jest to pomieszczenie przeznaczone do zmywania naczyń stołowych i sztućców. Zmywalnia jest bezpośrednio usytuowana przy sali konsumenckiej oraz ekspedycji potraw i napojów. Podstawowym wyposażeniem zmywalni jest zmywarka przemysłowa wraz z wyparzarką do naczyń i sztućców.
Pomieszczenia magazynowe służą do przechowywania produktów i półproduktów spożywczych niezbędnych do bieżącej produkcji gastronomicznej. W skład magazynów wchodzi kilka pomieszczeń podzielonych między innymi na magazyn produktów suchych, chłodnie, magazyn jaj, kiszonek, magazyn warzyw i owoców. Wyroby gotowe przechowywane są w osobnym pomieszczeniu magazynowym. Niezbędnym wyposażeniem tych pomieszczeń jest termometr oraz higrometr do stałego monitorowania temperatury oraz wilgotności.
Uczniowie odbywający zajęcia praktyczne wykonują szereg ciast i ciasteczek, dań garmażeryjnych, sałatek, zapiekanek, cebularzy oraz pizzy. Wykonane wyroby dostępne są w sklepiku szkolnym Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rudzie Śląskiej.
Warsztat prowadzi działalność usługową w zakresie produkcji gastronomicznej wykonywanej przez uczniów pod ścisłym nadzorem wysoko wykwalifikowanych nauczycieli. Produkujemy wyroby cukiernicze, garmażeryjne oraz obiadowe. Prosimy o składanie zamówień z tygodniowym wyprzedzeniem. Minimalna ilość zamówienia dla wyrobów garmażeryjnych wynosi 10 sztuk / porcji.
Zamówienia przyjmuje biuro warsztatu pod wskazanymi numerami telefonów:
Centrum Kształcenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
Warsztat Gastronomiczny
ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska
(32) 340-74-24
Centrum Kształcenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
Warsztat Gastronomiczny
ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska
(32) 243-75-70
Nazwa wyrobu | Jednostka | Kwota brutto |
---|---|---|
Barszcz czerwony 200ml | Porcja | 4,00 zł |
Bigos 300g | Porcja | 8,00 zł |
Bogracz wieprzowy 300g | Porcja | 8,00 zł |
Bogracz wołowy 300g | Porcja | 13,00 zł |
Chilli con carne | Porcja | 8,50 zł |
Fasolka po bretońsku 300g | Porcja | 6,00 zł |
Flaczki z kurczaka 300g | Porcja | 7,00 zł |
Filet drobiowy smażony | Sztuka | 10,00 zł |
Filet drobiowy w sosie cebulowym | Porcja | 13,00 zł |
Galantyna ze śliwką lub groszkiem | Sztuka | 25,00 zł |
Galantyna z orzechami pistacjowymi | Sztuka | 30,00 zł |
Galantyna z szynką konserwową | Sztuka | 28,00 zł |
Gołąbki | Sztuka | 4,50 zł |
Gulasz wieprzowy 200g | Porcja | 5,50 zł |
Gulasz w jarzynach 300g | Porcja | 7,50 zł |
Gulasz wołowy 200g | Porcja | 10,00 zł |
Jaja faszerowane pieczarkami (połówka) | Sztuka | 2,50 zł |
Jaja faszerowane szynką (połówka) | Sztuka | 3,00 zł |
Kanapki dekoracyjne (łosoś) | Sztuka | 6,00 zł |
Kanapki dekoracyjne (wędlina, jajko, ser) | Sztuka | 3,50 zł |
Kanapki dekoracyjne (śledź) | Sztuka | 5,00 zł |
Karczek pieczony | Porcja | 7,00 zł |
Kotlet mielony | Sztuka | 5,00 zł |
Kotlet de vollaille | Sztuka | 15,00 zł |
Kotlet schabowy | Sztuka | 8,00 zł |
Kotlety ziemniaczane | Sztuka | 5,00 zł |
Krokiety z kapustą i pieczarkami | Sztuka | 4,00 zł |
Krokiety z mięsem | Sztuka | 4,50 zł |
Makaron (10 jajeczny) | Kilogram | 20,00 zł |
Naleśniki | Sztuka | 0,65 zł |
Paszteciki z mięsem | Sztuka | 4,50 zł |
Paszteciki z pieczarkami | Sztuka | 3,50 zł |
Rolada serowa z parówką | Sztuka | 50,00 zł |
Rolada serowa z pieczarkami | Sztuka | 57,00 zł |
Rolada szpinakowa z łososiem | Sztuka | 88,00 zł |
Rolady wieprzowe | Sztuka | 14,00 zł |
Rolady wołowe | Sztuka | 16,00 zł |
Ryba po grecku | Porcja | 9,50 zł |
Schab po sztygarsku | Porcja | 8,00 zł |
Schab z pieczarkami | Porcja | 11,00 zł |
Sos pomidorowy 100ml | Porcja | 2,00 zł |
Strogonov wieprzowy 300g | Porcja | 6,00 zł |
Strogonov wołowy 300g | Porcja | 11,50 zł |
Tymbaliki (małe) | Sztuka | 3,50 zł |
Udko z kurczaka pieczone | Sztuka | 9,00 zł |
Nazwa wyrobu | Jednostka | Kwota brutto |
---|---|---|
Advokatowo-migdałowe | Blacha | 95,00 zł |
Ananasowe | Blacha | 95,00 zł |
Ananasowe z galaretką | Blacha | 65,00 zł |
Babka piaskowa | Blacha | 25,00 zł |
Bananowe | Blacha | 112,00 zł |
Brzoskwiniowe z galaretką | Blacha | 65,00 zł |
Ciastka drobne kruche | Kilogram | 47,00 zł |
Ciasto WZ-tka | Blacha | 80,00 zł |
Ciasto z kremem karpatka i owocami | Blacha | 66,00 zł |
Ciasto z kremem karpatka i truskawkami | Blacha | 82,00 zł |
Cytrynowe | Blacha | 45,00 zł |
Drożdżowe z kruszonką | Blacha | 40,00 zł |
Finezja | Blacha | 140,00 zł |
Jabłkowo-kokosowe | Blacha | 70,00 zł |
Karmelowa-słodycz | Blacha | 135,00 zł |
Kawowo-rumowe | Blacha | 105,00 zł |
Kokosowo-karmelowe z orzechami | Blacha | 80,00 zł |
Królewiec | Blacha | 45,00 zł |
Makowiec z jabłkami | Blacha | 95,00 zł |
Malinowe ze śmietaną | Blacha | 140,00 zł |
Marchewkowe | Blacha | 30,00 zł |
Nutella | Blacha | 135,00 zł |
Orzechowe z glazurą | Blacha | 65,00 zł |
Orzechowiec | Blacha | 65,00 zł |
Piaskowe ze śliwkami | Blacha | 35,00 zł |
Piernik ucierany | Blacha | 49,00 zł |
Pierniki świąteczne | Kilogram | 55,00 zł |
Pleśniak | Blacha | 53,00 zł |
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy | Blacha | 103,00 zł |
Przekładaniec makowy | Blacha | 110,00 zł |
Rafaello | Blacha | 85,00 zł |
Rogale drożdzowe | Sztuka | 2,00 zł |
Rolada karmelowa | Sztuka | 53,00 zł |
Sernik z brzoskwinią | Blacha | 80,00 zł |
Sernik z kruszonką | Blacha | 80,00 zł |
Sernik z mandarynkami | Blacha | 105,00 zł |
Sernik specjał | Blacha | 65,00 zł |
Sernik wiedeński | Blacha | 120,00 zł |
Słonecznikowe | Blacha | 80,00 zł |
Snikers | Blacha | 70,00 zł |
Straciatella | Blacha | 85,00 zł |
Szarlotka | Blacha | 29,90 zł |
Szarlotka japońska | Blacha | 30,00 zł |
Szarlotka japońska świąteczna | Blacha | 38,00 zł |
Szarlotka francuska | Blacha | 45,00 zł |
Tort advokatowy (duży) | Sztuka | 210,00 zł |
Tort czekoladowy (duży - orzechowe biszkopty) | Sztuka | 155,00 zł |
Tort czekoladowy (mały - orzechowe biszkopty) | Sztuka | 105,00 zł |
Tort czekoladowy (duży nutella) | Sztuka | 155,00 zł |
Tort czekoladowy (mały nutella) | Sztuka | 130,00 zł |
Tort karmelowa słodycz (średni) | Sztuka | 120,00 zł |
Tort karmelowy (duży) | Sztuka | 140,00 zł |
Tort orzechowy (duży) | Sztuka | 170,00 zł |
Tort rafaello (duży) | Sztuka | 150,00 zł |
Tort śmietanowo-kokosowy (średni) | Sztuka | 145,00 zł |
Tort śmietanowy (duży) | Sztuka | 150,00 zł |
Trójsmak | Blacha | 95,00 zł |
Truskawkowe ze śmietaną | Blacha | 90,00 zł |
Wiśniowe ze śmietaną | Blacha | 95,00 zł |
Włoskie | Blacha | 55,00 zł |
Nazwa wyrobu | Jednostka | Kwota brutto |
---|---|---|
Sałatka grecka | Porcja | 6,00 zł |
Sałatka gyros | Porcja | 6,50 zł |
Sałatka jarzynowa | Porcja | 6,00 zł |
Sałatka rubinowa | Porcja | 5,50 zł |
Sałatka śledziowa | Porcja | 6,00 zł |
Sałatka warstwowa | Porcja | 5,00 zł |
Sałatka z grillowanym kurczakiem | Porcja | 5,50 zł |
Sałatka z kapusty białej | Porcja | 2,50 zł |
Sałatka z kapusty czerwonej | Porcja | 3,00 zł |
Sałatka z kapusty kiszonej | Porcja | 3,50 zł |
Sałatka z kurczaka, ryżu i ananasa | Porcja | 5,50 zł |
Sałatka z tortellini | Porcja | 6,50 zł |