Warsztat Gastronomiczny

Informacje o warsztacie


Warsztat Gastronomiczny powstał 1 stycznia 2001 roku wraz z utworzeniem Centrum Kształcenia Praktycznego w Rudzie Śląskiej. Warsztat mieści się w dwóch lokalizacjach:

  • przy III Liceum Ogólnokształcącym im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej, 41-707 Ruda Śląska, ul. Oświęcimska 90
  • oraz przy Zespole Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej, 41-711 Ruda Śląska, ul. Gliniana 2.

W zajęciach uczestniczy młodzież kształcąca się na poziomie:

  • branżowej szkoły I stopnia w zawodzie Kucharz 512001 i Cukiernik 751201,
  • technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404.

Uczniów kształci kadra dydaktyczna posiadająca wyższe kierunkowe wykształcenie obejmujące, m.in. gastronomię, hotelarstwo, dietetykę oraz suplementację. Nasi nauczyciele posiadają kwalifikacje i uprawnienia do nauczania osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz autyzmem. Ponadto nauczyciele regularnie odbywają różnego rodzaju szkolenia z zakresu gastronomii, cukiernictwa, piekarnictwa oraz sztuki barmańskiej. Nasza kadra dydaktyczna to również czynni egzaminatorzy z zakresu nauczanych przedmiotów.

W ramach prowadzonych zajęć praktycznych nasi uczniowie wraz z nauczycielami biorą udział w licznych konkursach gastronomicznych, w których zajmują czołowe lokaty. Organizujemy imprezy okolicznościowe dla osób prywatnych jak i instytucji. Od kilku lat pomagamy wraz z młodzieżą w przygotowaniu wigilii organizowanej przez Miasto Ruda Śląska, która odbywa się w okresie świątecznym na placu przed Urzędem Miasta.

Podczas zajęć praktycznych uczniowie przygotowują różnorodne dania dostępne w naszej stołówce dla uczniów III Liceum Ogólnokształcącego nr 3 im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej, Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej oraz osób zainteresowanych.

Młodzież odbywająca zajęcia praktyczne wykonuje szereg ciast i ciasteczek, dań garmażeryjnych, sałatek, zapiekanek, cebularzy oraz pizzy. Wykonane wyroby dostępne są w sklepiku szkolnym Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej.

Stanowisko kierownika warsztatu zajmuje pan Krzysztof Ratka.

Najnowsze informacje


Prywatka Seniora organizowana przez Dom Kultury In-nY w Rudzie Śląskiej

Prywatka Seniora organizowana przez Dom Kultury In-nY w Rudzie Śląskiej

28 września 2024 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej przy ulicy Oświęcimskiej 90 odbyła się Prywatka Seniora organizowana przez Dom Kultury In-nY w Rudzie Śląskiej. Pani Sylwia Bieszczad wraz z młodzieżą klasy 3H22 udekorowała stoły oraz sporządziła zimne zakąski dla 70 gości.
Uroczyste przyjęcie okolicznościowe dla prywatnego kontrahenta

Uroczyste przyjęcie okolicznościowe dla prywatnego kontrahenta

W dniu 7 września 2024 Pan Dariusz Tomecki wraz z klasą techniczną 3H22 przygotował uroczyste przyjęcie okolicznościowe na warsztacie gastronomicznym przy ulicy Glinianej 2. Przyjęcie odbyło się dla prywatnego kontrahenta.

Nasze pracownie


W każdej lokalizacji Warsztatu Gastronomicznego można wyróżnić szereg pracowni, pomieszczeń gospodarczych, magazynowych oraz socjalnych, w skład których wchodzą:

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pracowni gastronomicznej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pracowni gastronomicznej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pracowni gastronomicznej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pracowni gastronomicznej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pracowni gastronomicznej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pracowni gastronomicznej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

Pracownia gastronomiczna

Pracownia gastronomiczna jest jednym z najlepiej wyposażonych pomieszczeń na warsztacie gastronomicznych. Znajduje się tam siedem niezależnych stanowisk pracy do sporządzania potraw i napojów, każdy uczeń ma do dyspozycji swój piec wraz z piekarnikiem jak również piec konwekcyjno-parowy na stanowisku ogólnodostępnym. W pracowni odbywają się symulacje egzaminów zawodowych oraz szkolenia barmańskie jak i baristyczne.
  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do obróbki wstępnej produktów

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do obróbki wstępnej produktów

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do obróbki wstępnej produktów

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do obróbki wstępnej produktów

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do obróbki wstępnej produktów

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

Pomieszczenie do obróbki wstępnej produktów

Pomieszczenie te zwane inaczej obieralnią warzyw i owoców służy do przygotowania surowca do dalszej obróbki. Polegającym na sortowaniu, myciu, obieraniu oraz płukaniu produktu. Wyposażone jest w płuczko-obieraczkę oraz drobny sprzęt produkcyjny.
  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do obróbki mięs i ryb

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do obróbki mięs i ryb

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

Pomieszczenie do obróbki mięs i ryb

W pomieszczeniu tym znajduje się niezbędny sprzęt, którym przygotowujemy mięso lub ryby do dalszej produkcji.
  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do produkcji ciast

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do produkcji ciast

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do produkcji ciast

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w pomieszczeniu do produkcji ciast

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

Pomieszczenie do produkcji ciast

Pomieszczenie te zwane inaczej cukiernią jest przeznaczone do sporządzania wszelkich potraw mącznych typu makarony, ciasta, ciasteczka, torty itp.
  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w kuchni gorącej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w kuchni gorącej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w kuchni gorącej

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w kuchni gorącej

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w kuchni gorącej

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w kuchni gorącej

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

Kuchnia gorąca

Kuchnia właściwa, zwana też niekiedy „gorącą”, jest pod względem funkcji centralnym punktem zaplecza gastronomicznego. Powiązana z kuchnią zimną (przygotowalnią czystą), deserownią oraz z rozdzielnią kelnerską umożliwia sprawne funkcjonowanie całości. Kuchnia gorąca jest to miejsce w której surowce, półprodukty lub produkty poddaje się obróbce termicznej (cieplnej).
  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w stołówce

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w stołówce

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

Stołówka

Stołówka zwana inaczej salą konsumencką jest pomieszczeniem do spożywania przez gości wykonanych potraw oraz zestawów obiadowych. Ponad to w salach konsumenckich organizowane są różnego rodzaju przyjęcia okolicznościowe, szkolenia i konferencje. Na stołówce mieszczącej się przy ulicy Glinianej 2 można rozlokować 70 osób, natomiast stołówka znajdująca się przy ulicy Oświęcimskiej 90 pomieści aż 150 osób.
  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Ekspedycji potraw i napojów

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Ekspedycji potraw i napojów

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Ekspedycji potraw i napojów

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Ekspedycji potraw i napojów

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

Ekspedycja potraw i napojów

Ekspedycja jest miejscem w którym wydawane są gotowe potrawy lub zestawy obiadowe. Ekspedycja jest bezpośrednio połączona z salą konsumencką jak również zmywalnią naczyń stołowych, która jest oddzielona szafa przelotową do przechowywania naczyń stołowych. Jednym z podstawowych urządzeń znajdujących się w ekspedycji jest bemar służący do utrzymywania prawidłowej temperatury sporządzonych potraw.
  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Zmywalni naczyń oraz sprzętu kuchennego

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Zmywalni naczyń oraz sprzętu kuchennego

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Zmywalni naczyń oraz sprzętu kuchennego

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Zmywalni naczyń oraz sprzętu kuchennego

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Zmywalni naczyń oraz sprzętu kuchennego

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

Zmywalnia naczyń oraz sprzętu kuchennego

Jest to pomieszczenie przeznaczone do zmywania naczyń stołowych i sztućców. Zmywalnia jest bezpośrednio usytuowana przy sali konsumenckiej oraz ekspedycji potraw i napojów. Podstawowym wyposażeniem zmywalni jest zmywarka przemysłowa wraz z wyparzarką do naczyń i sztućców.
  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Magazynie produktów, półproduktów i wyrobów gotowych

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Magazynie produktów, półproduktów i wyrobów gotowych

    ul. Gliniana 2, 41-711 Ruda Śląska

  • Uczniowie realizujący praktyczną naukę zawodu w Magazynie produktów, półproduktów i wyrobów gotowych

    ul. Oświęcimska 90, 41-707 Ruda Śląska

Magazyny produktów, półproduktów i wyrobów gotowych

Pomieszczenia magazynowe służą do przechowywania produktów i półproduktów spożywczych niezbędnych do bieżącej produkcji gastronomicznej. W skład magazynów wchodzi kilka pomieszczeń podzielonych między innymi na magazyn produktów suchych, chłodnie, magazyn jaj, kiszonek, magazyn warzyw i owoców. Wyroby gotowe przechowywane są w osobnym pomieszczeniu magazynowym. Niezbędnym wyposażeniem tych pomieszczeń jest termometr oraz higrometr do stałego monitorowania temperatury oraz wilgotności.

Centrum Kształcenia Zawodowego na mapie

Dane teleadresowe

Centrum Kształcenia Zawodowego
ul. Gen. Hallera 6
41-709 Ruda Śląska


Logo Centrum Kształcenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
Centrum Kształcenia Zawodowego
Powrót do góry strony