Warsztat Gastronomiczny powstał 1 stycznia 2001 roku wraz z utworzeniem Centrum Kształcenia Praktycznego w Rudzie Śląskiej. Warsztat mieści się w dwóch lokalizacjach:
W zajęciach uczestniczy młodzież kształcąca się na poziomie:
Uczniów kształci kadra dydaktyczna posiadająca wyższe kierunkowe wykształcenie obejmujące, m.in. gastronomię, hotelarstwo, dietetykę oraz suplementację. Nasi nauczyciele posiadają kwalifikacje i uprawnienia do nauczania osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz autyzmem. Ponadto nauczyciele regularnie odbywają różnego rodzaju szkolenia z zakresu gastronomii, cukiernictwa, piekarnictwa oraz sztuki barmańskiej. Nasza kadra dydaktyczna to również czynni egzaminatorzy z zakresu nauczanych przedmiotów.
W ramach prowadzonych zajęć praktycznych nasi uczniowie wraz z nauczycielami biorą udział w licznych konkursach gastronomicznych, w których zajmują czołowe lokaty. Organizujemy imprezy okolicznościowe dla osób prywatnych jak i instytucji. Od kilku lat pomagamy wraz z młodzieżą w przygotowaniu wigilii organizowanej przez Miasto Ruda Śląska, która odbywa się w okresie świątecznym na placu przed Urzędem Miasta.
Podczas zajęć praktycznych uczniowie przygotowują różnorodne dania dostępne w naszej stołówce dla uczniów III Liceum Ogólnokształcącego nr 3 im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej, Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej oraz osób zainteresowanych.
Młodzież odbywająca zajęcia praktyczne wykonuje szereg ciast i ciasteczek, dań garmażeryjnych, sałatek, zapiekanek, cebularzy oraz pizzy. Wykonane wyroby dostępne są w sklepiku szkolnym Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej.
Stanowisko kierownika warsztatu zajmuje pan Krzysztof Ratka.
W każdej lokalizacji Warsztatu Gastronomicznego można wyróżnić szereg pracowni, pomieszczeń gospodarczych, magazynowych oraz socjalnych, w skład których wchodzą:
Pracownia gastronomiczna
Pomieszczenie do obróbki wstępnej produktów
Pomieszczenie do obróbki mięs i ryb
Pomieszczenie do produkcji ciast
Kuchnia gorąca
Stołówka
Ekspedycja potraw i napojów
Zmywalnia naczyń oraz sprzętu kuchennego
Magazyny produktów, półproduktów i wyrobów gotowych
Numer telefonu: (32) 248-73-80
Adres e-mail: sekretariat@ckz-ruda.pl
Numer telefonu: (32) 340-49-18
Adres e-mail: osrodek@ckz-ruda.pl
Numer telefonu: (32) 340-74-24
Adres e-mail: gastronomiczny-gliniana@ckz-ruda.pl
Numer telefonu: (32) 243-91-30
Adres e-mail: techniczny@ckz-ruda.pl
Numer telefonu: (32) 243-75-70
Adres e-mail: gastronomiczny-oswiecimska@ckz-ruda.pl
Centrum Kształcenia Zawodowego
ul. Gen. Hallera 6
41-709 Ruda Śląska